NeXT Computers Forum Index NeXT Computers
www.NeXTComputers.org
 
Log in to check your private messagesLog in to check your private messages

Log inLog in  RegisterRegister


Profile  Search  Memberlist  FAQ  Usergroups
NeXTSTEP 3.0 in Previous
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    NeXT Computers Forum Index -> Emulation / Virtualization
View previous topic :: View next topic  
Author Message
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Thu Mar 20, 2014 6:49 pm    Post subject: NeXTSTEP 3.0 in Previous Reply with quote

Hi, all.

I'm wondering if anyone has had any success with installing NeXTSTEP 3.0 in Previous. I made a copy of my NS3.0 CD by running the following command:

Code:
[eagle@franklin:1455:/Volumes/FWDrobo/Emulation/NeXT/Previous/NeXT stuff/NeXT HD]sudo dd if=/dev/disk3s0 of=../NeXT\ OS/NS30.iso bs=1024
Password:
675090+0 records in
675090+0 records out
691292160 bytes transferred in 540.556540 secs (1278853 bytes/sec)
[eagle@franklin:1456:/Volumes/FWDrobo/Emulation/NeXT/Previous/NeXT stuff/NeXT HD]


Unfortunately, when I connect that image to Previous, it says that the disk is not recognized and it offers to initialize it for me. I decline.

Has anyone else had success in installing this? Any idea what I'm doing wrong?

Thanks.
_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
mikeboss



Joined: 07 Dec 2011
Posts: 365
Location: berne, switzerland

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 1:27 am    Post subject: Reply with quote

you're on OS X, right?

I think you should try dd if=/dev/rdisk3 of=/path/NS30.iso bs=2048
_________________
October 12, 1988 Computing Advances To The NeXT Level
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 4:20 am    Post subject: Reply with quote

Thanks. I have tried 512, 1024, and 2048. The resulting files have exactly the same md5 checksum:

Code:
[eagle@franklin:1479:/Volumes/FWDrobo/Emulation/NeXT/Previous/NeXT stuff/NeXT OS]md5 NS30*iso
MD5 (NS30-2048.iso) = 5fe72e048953c1b88cae2a523729ff02
MD5 (NS30-512.iso) = 5fe72e048953c1b88cae2a523729ff02
MD5 (NS30.iso) = 5fe72e048953c1b88cae2a523729ff02
[eagle@franklin:1480:/Volumes/FWDrobo/Emulation/NeXT/Previous/NeXT stuff/NeXT OS]


So far no joy. Sad
_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
mikeboss



Joined: 07 Dec 2011
Posts: 365
Location: berne, switzerland

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 4:24 am    Post subject: Reply with quote

did you try to use if=/dev/rdisk3 as source (instead of /dev/disk3s0)? I don't think that the blocksize matters anyway...
_________________
October 12, 1988 Computing Advances To The NeXT Level
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 4:27 am    Post subject: Reply with quote

I didn't try that; I got the disk ID from Disk Utility.

Anyway, I think the deal is that you need to install the CD Tools first: once I did that, now the boot sequence sees the CD properly: it's reporting as 659MB.

Unfortunately it boots with network on, so you first need to boot into single user mode to turn it off (can't press Control-C). And... Sad ... my first attempt at booting into single user mode failed. I need to get to work, so I'll try this later.
_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
andreas_g



Joined: 30 Jan 2009
Posts: 421
Location: Austria

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 4:30 am    Post subject: Reply with quote

Did you try wih branch_mmu? Control-C should work there.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 4:47 am    Post subject: Reply with quote

Hi Andreas. I have not switched to branch_mmu, because I don't know enough about subversion to be able to do that. Smile Can you let me know what the command would be? I can recompile it after that, but I am not sure how to check out that branch, nor am I sure how to switch back to the master/main branch after I do that. Thanks.

Edit: I tried this, and it seems like it might be the correct command:
Code:
[eagle@franklin:1421:/Users/eagle/Source/previous-code]svn sw svn://svn.code.sf.net/p/previous/code/branches/branch_mmu .

_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
protocol7



Joined: 03 Sep 2008
Posts: 103

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 6:16 am    Post subject: Reply with quote

To checkout branch_mmu:

Code:
svn checkout svn://svn.code.sf.net/p/previous/code/branches/branch_mmu previous-branch


And to checkout the regular trunk:

Code:
svn checkout svn://svn.code.sf.net/p/previous/code/trunk previous-trunk
Back to top
View user's profile Send private message
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 6:27 am    Post subject: Reply with quote

As I write this, NS3.0 is installing in Previous.

You need a working 2.x system. You need to set a password for users me and root, so that you can log in as root. Then, you install the CD driver in the NS2.x install using the floppy disc, then reboot. I chose to update /etc/hostconfig before rebooting so I didn't have to deal with the Control-C issue. When you reboot back into 2.x, NS2.x does see the CD-ROM, and you can run the Updater.app from the CD.


_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Fri Mar 21, 2014 6:53 am    Post subject: Reply with quote

And.... it's done.


_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
eagle



Joined: 29 Mar 2006
Posts: 393

PostPosted: Sat Mar 22, 2014 2:46 pm    Post subject: Reply with quote

Now I see what you guys were telling me: the 3.0 floppy disk is a bootable disk, and it boots the CD-ROM. I am reinstalling now, for a fresh install of 3.0.
_________________
My NeXTs:
NeXT Computer prototype (68030-25 x2, 68040-25)
Two NeXTstations (68040-25)
All mono
Back to top
View user's profile Send private message
cbrunschen



Joined: 09 May 2011
Posts: 31

PostPosted: Wed Mar 01, 2017 8:34 am    Post subject: Reply with quote

eagle wrote:
Now I see what you guys were telling me: the 3.0 floppy disk is a bootable disk, and it boots the CD-ROM. I am reinstalling now, for a fresh install of 3.0.


I'd love to do a similar install myself; does anyone have a 3.0 installation CD & floppy, or even better, CD & floppy images ?

Best wishes,

// Christian
Back to top
View user's profile Send private message
bobo68



Joined: 03 Jun 2015
Posts: 194
Location: Germany

PostPosted: Wed Mar 01, 2017 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

Images of boot floppies can be found right around the corner http://www.nextcomputers.org/NeXTfiles/Software/NEXTSTEP/Floppy_Images/ or here http://www.shawcomputing.net/resources/next/hardware/boot_floppies/boot_floppies.html
CD images: https://winworldpc.com/product/nextstep[/url] (there are even HD images here with Previous).

Aren't you employed at Google, just use it! Cool
Back to top
View user's profile Send private message
mikeboss



Joined: 07 Dec 2011
Posts: 365
Location: berne, switzerland

PostPosted: Thu Mar 02, 2017 3:04 am    Post subject: Reply with quote

christian is specifically looking for the NS 3.0 ISO and so far, this seems not to be available anywhere... I don't have it either. I'm pretty sure that I created the 3.0 disk image from a running 3.0 harddrive or optical disk.
_________________
October 12, 1988 Computing Advances To The NeXT Level


Last edited by mikeboss on Thu Mar 02, 2017 4:27 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
t-rexky



Joined: 09 Jan 2011
Posts: 272
Location: Snowy Canada

PostPosted: Thu Mar 02, 2017 3:34 am    Post subject: Reply with quote

I might have 3.0 CD, but will need to check. Cannot remember if it's 3.0 or 3.1.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NeXT Computers Forum Index -> Emulation / Virtualization All times are GMT - 7 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2017 phpBB Group